Najčešća pitanja i odgovori o projektu

P: Ko sve može da učestvuje u ovom projektu?

Projekat je namenjen individualnim poljoprivrednim proizvođačima - farmerima i proizvodnim firmama iz oblasti poljoprivrede i klanične industrije, koje žele da prema modernim svetskim iskustvima na svojim farmama izgrade postrojenja za pravilno skladištenje i upotrebu otpadnih materijala sa svojih farmi.

P: Želim da se uključim u projekat i izgradim jedno takvo postrojenje za skladištenje stajnjaka. Ko to finansira i kako?

Finansiranje izgradnje objekata za skladištenje stajnjaka i ostalih produkata, kao i njihovu kasniju pravilnu upotrebu, finansira Ministarstvo poljoprivrede putem učestvovanja u troškovima u visini od 60% cene, dok ostalih 40% obezbeđuje učesnik/korisnik u projektu iz sopstvenih sredstava.

P: Kakva je moja korist iz svega toga, ako ja moram da platim 40% svih troškova?

Glavna korist od učešća u projektu jeste dostizanje evropskih standarda u poljorpivrednoj proizvodnji, uvođenje sistema dobre poljoprivredne prakse u proizvodnju, efikasnija zaštita prirodne okoline i života ljudi, kao i efikasno i racionalno korišćenje svih vrsta stajskih i industrijskih otpadaka u svakodnevnoj proizvođačkoj praksi.

P: Koliko košta ovakav jedan projekat?

Cena izgradnje ovakvih skladišnih objekata je individualno i varira od farme do farme. Saveti stručnjaka i izrada potrebnih projekata su besplatni i njih obezbeđuje Ministarstvo i stručnjaci iz projekta DREPR, uz savete i kontrolu stranih inžinjera i tehnologa koji rade na ovom projektu.